ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΚΟΣ: κριτική για το έργο "Φιλοσοφία με λόγια απλά"

Το ποιητικό έργο του Στράτου Λιακάτου «Φιλοσοφία με λόγια απλά»  θα σπαρεί στο χωράφι της εποχής μας για να πλάσει ανθρώπινες συνειδήσεις. Απευθύνεται στον άνθρωπο που πασχίζει να κατέχει μια συνολική εικόνα της πραγματικότητάς του. Τούτος ο άνθρωπος αγωνίζεται να αποδράσει από τη μιζέρια των καιρών και να καταφύγει εκεί όπου όλα δονούνται από το νόημα και το μεγαλείο του ανθρώπινου μυαλού.

Η σχέση του ποιητή με τη γνώση είναι βαθιά. Η γνώση αποτελεί το θεμέλιο του στοχασμού του. Αυτό διαφοροποιεί πλήρως τον Στράτο Λιακάτου από όλους εκείνους τους αναγνωρισμένους δημιουργούς των καιρών, περασμένων και τωρινών, που το έργο τους είναι βασισμένο σε συναισθήματα και ωραίους γλωσσικούς χειρισμούς. Ο Στράτος Λιακάτου γράφει ποίηση με το μυαλό ενός επιστήμονα που κατέχει την αλήθεια, με την καρδιά ενός λογοτέχνη που περίτεχνα σμιλεύει την ομορφιά, με την ψυχή ενός έντιμου ανθρώπου που διάγει ασκητικό βίο μακριά από όλα εκείνα που χαμηλώνουν τις ανθρώπινες ζωές. Στο έργο του απαντάει ο ατεμάχιστος, ο ολοκληρωμένος άνθρωπος, που οι κατακτήσεις του εγκεφάλου του αποθεώνονται μέσα στο σύμπαν. Ο τρόπος γραφής και έκφρασης του ποιητή είναι βαθιά ανθρώπινος. Το έργο προσπερνά το σήμερα, αναδεικνύει περίτρανα το βάθος, το εύρος αλλά και το κάλλος μιας σκέψης που είναι καταδικασμένη να περιμένει τους χρόνους που θα ’ρθουν για να αναδειχτεί.

Η φιλοσοφία είναι για τον Στράτο Λιακάτου, πριν και πάνω απ’ όλα, τρόπος και τόπος Ζωής. Κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει. Το θέμα είναι αν τη ζει συνειδητά και την επαληθεύει ιστορικά. Για τα δύο τελευταία γράφει και πείθει ο Στράτος Λιακάτου.

Το έργο, αν και ενιαίο, έχει μια  ευδιάκριτη δομή, αποτελούμενο από έξι μέρη, που σπονδυλώνονται από ένα χαμένο παρόν μέχρι ένα κερδισμένο μέλλον. Κυμαίνεται από μια πικρή κριτική μέχρι μια πυκνή χαραυγή του ανθρώπου.  Ο Στράτος Λιακάτου απογυμνώνει το σήμερα και αποθεώνει το αύριο. Όταν το έργο τελειώνει, νιώθεις ότι αξίζει που είσαι άνθρωπος.  

Η «Φιλοσοφία με λόγια απλά» σου κάνει συνειδητό ότι είσαι πλασμένος για κάτι σημαντικό και συμπαντικό. Οδηγείσαι σε  ψυχική ανάταση, αισθάνεσαι να σου ανήκουν κορυφές. Μέσα από το έργο αναβλύζει ο στόχος και ο στοχασμός του δημιουργού, που είναι αποτέλεσμα μιας σαρωτικής προσπάθειας του εγκεφάλου να συνθέσει ό,τι πιο ουσιώδες από όλες τις διαστάσεις του πολιτισμού και να το αναδείξει μέσα και έξω από τον άνθρωπο. Πρόκειται για μια συνειδητή και έντιμη προσπάθεια, που διεγείρει εγκεφάλους και δονεί καρδιές.  Ό,τι περιέχεται σ’ αυτό το ποίημα  είναι το απόσταγμα ενός νοητικού άθλου που μας δίνεται σοφός και τρυφερός.

(*) Ο ερευνητής Νίκος Σούκος είναι ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μοριακής Φωτοϊατρικής στο Ινστιτούτο Forsyth στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Έχει σπουδάσει και μετεκπαιδευτεί στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου, Λονδίνου και Harvard. Είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Forsyth και διδάσκει στα πανεπιστήμια Harvard και Northeastern. Είναι  ιδρυτής και διευθυντής της Οικουμενικής Σχολής Ελεύθερου Λόγου.